The Great New York Subway Map [Aanwinst]

Dit mooie boekje werd beschadigd bij me bezorgd. Maar terug sturen was geen optie; ik wilde er niet meer van af. Bovendien zou het hele terug-stuur-circus en het opnieuw bestellen de carbon footprint van dit kleine boekje alleen maar onnodig vergroten.

Het is een dun en eenvoudig werkje waarin verteld wordt hoe in 1972 de Italiaanse ontwerper Massimo Vignelli aan de slag ging met het ontwerp voor een nieuwe kaart van de New Yorkse metrolijnen en de grafische aankleding van de metrostations.

Het is geschreven en getekend door Emiliano Ponzi. Stijlvol, sfeervol en gestileerd met hier en daar mooie anekdotische beeldende vondsten. In de begeleidende tekst wordt het werk van een infographic maker even kort samengevat: Vignelli and his team wrestle with the difficulties of depicting (…) a lot of information (…) – what to include, what to leave out, and how to show it.

Vanuit chauvinistisch perspectief is het wel leuk om te vermelden dat Vignelli de kaart van de New Yorkse metro samen heeft ontworpen met de Nederlander Bob Noorda. Noorda was ook betrokken bij vergelijkbare projecten in Milaan, São Paulo en Napels. Samen met Vignelli richtte hij in 1965 het ontwerpbureau Unimark International op.

Dit boekje is uitgegeven door MoMa samen met het New York Transit Museum en hoorde bij een tentoonstelling over het oeuvre van Massimo Vignelli.

Titel: The Great New York Subway Map
Auteur: Emiliano Ponzi
2018 | 36 pagina’s | ISBN 9781633450257

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: