State-B [Muziek]

Jan Borchers (Augustus 2011)

Gisteren is bij het Haagsche label Antilounge het verzamelalbum No Tribute uitgekomen. Een eerbetoon aan Jan Borchers die afgelopen november overleed.

No Tribute is een initiatief van Martijn Verlinden, de man achter Antilounge. Ik heb ook een bijdrage geleverd. Covid-19 zorgde ervoor dat Jan’s begrafenis alleen bezocht kon worden door een kleine groep mensen waartoe ik niet behoorde. Daarom bood dit album mij, en 25 andere Haagsche artiesten, de gelegenheid om daar toch op een of andere manier vorm aan te geven.

Hier is mijn muziek voor Jan Borchers.


De eerste keer dat ik iets van Jan Borchers tegen kwam was zo’n 20 jaar geleden. De zanger van de band waarin ik zat gaf mij een cd in handen met de opmerking “Hier. Gootsteen-muziek. Ik heb er niets mee maar jij vind dat vast wel leuk”.

De cd heette Beyond the mainstream en was gemaakt door het Haagsche duo AU dat bestond uit Jan Borchers en Paul Klaui. Een zelf-gebrand ceedeetje, de 3e uit een oplage van 50. De titels bestonden uit Microsoft Windings symbolen; niet uit te spreken en geen associaties. En eigenlijk was gootsteen-muziek best een hele goede beschrijving. Ik vond het fantastische muziek.

“Alle mooie mensen met wie ik samenwerk, van programmeur tot stage hand. Daar kan ik altijd weer nieuwe ideeën mee uitwerken”.

Jan Borchers 2009

Jan was organisator, festival-programmeur, muzikant en geluidskunstenaar. Een inspirerende constante in de Haagse alternatieve scene. Initiatiefnemer van talloze muzikale projecten en altijd geïnteresseerd in nieuw geluid en nieuw talent.

De Haagsche muziek scene gaat Jan Borchers missen.

AU (Jan Borchers en Paul Klaui) bij de presentatie van Antilounge 7, september 2010.

Zelf speelde ik speelde regelmatig op door Jan georganiseerde avonden zoals op State-X/New Forms en Drone valley. En omgekeerd speelde Jan op mijn avonden zoals Kernel Panic en het Grondwaterfestival (dat ik samen met Harold Verra organiseerde).

In 2010 bracht Jan een aantal enthousiaste field recordists bij elkaar voor een speciale presentatie op het State-X/New Forms festival getiteld The Hague Sound City. De geluiden die ik daarvoor opnam zijn te beluisteren in onderstaande speellijst.

Een jaar later in 2011, vormde ik samen met Jan en Wouter Blok het Drone Orchestra Trapper. Een idee van Jan dat uitgroeide tot een drone collectief met wisselende bezetting (3 tot 9 musici) en tientallen optredens waarvan de laatste in november 2018 plaatsvond. Ik was zelf 5 jaar eerder uit het collectief gestapt.

Jan en ik bij een Trapper concert in Studio Loos 2012.

Wil je meer lezen? Dan is hier een groot aantal artikelen van, en over Jan Borchers op 2 voor 12.

Sinds begin mei 2021 is het album ook beschikbaar op Spotify.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: