Electronic Frequencies 17 [Online radio]

Op woensdag 9 september was het tijd voor mijn 17e bijdrage aan Concertzender’s Electronic Frequencies. Onderwerp van deze aflevering: Bernard Parmegiani.

Beluister de stream op deze pagina en bekijk mijn andere bijdrages aan Concertzender op deze pagina. Of luister de stream direct hier:


Bernard Parmegiani (27 oktober 1927 – 21 november 2013) was een Franse componist vooral bekend om zijn elektronische of akoesmatische muziek .

Despite everything, I’m afraid of speaking and so I prefer to leave it to the music

Bernard Parmegiani 2002

Tussen 1957 en 1961 studeerde hij mime bij Jacques Lecoq. Hij beschouwde deze periode, met mime, belangrijk voor zijn werk als componist. In 1959 trad hij toe tot de Groupe de Recherches Musicales (GRM) voor een tweejarige masterclass, kort na de oprichting door Pierre Schaeffer. Hij was eerst geluidstechnicus en kreeg later de leiding over de eenheid Muziek / Beeld voor de Franse televisie (ORTF). Daar werkte hij in de studio met enkele opmerkelijke componisten zoals Iannis Xenakis.

Bij ORTF produceerde Parmegiani muziek voor tal van filmregisseurs, waaronder Jacques Baratier en Peter Kassovitz, en voor A, een korte film uit 1965, geanimeerd door Jan Lenica. Hij schreef ook een aantal jingles voor de Franse media en de “Indicatif Roissy” die tot 2005 voorafging aan elke PA-aankondiging op Terminal 1 van de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs.

Parmegiani componeerde zijn eerste grote werk, Violostries (te horen in deze aflevering op 04’28”), voor viool en tape in 1964 voor een choreografie uitgevoerd voor Théâtre Contemporain d’Amiens onder leiding van Jacques-Albert Cartier.

In 1992 verliet Parmegiani het GRM en richtte zijn eigen studio op in Saint-Rémy-de-Provence. In april 2010 zat hij in de jury van de zesde Qwartz Electronic Music Awards, een promotieproject en ondersteuningsgroep voor elektronische muziekartiesten.

Op zijn website vind je een uitgebreide biografie samen met een lijst van werken, discografieën en fotocollages die hij heeft gemaakt.

Twee fotomontage van Parmegiani: Circulez n’y a rien à voir en Une arrivée surprise.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: